Østerlars Kirke

De fleste kirker i Danmark er aflange i formen, men der er nogle få, der er runde. De fleste af disse ligger på Bornholm nemlig Nylars, Ols, Østerlars og Ny Kirke. Hvorfor Østerlars Kirke ved sin runde form skulle være anderledes end de fleste andre kirker har man spekuleret og diskuteret meget. Kirkerne er blevet opført omkring 1150 hvor det var urolige tider med sørøvere i Østersøen og hyppige overfald på land.

Kirken kan derfor være bygget til at kunne forsvare beboerne i sognet. Man havde dengang et system så folk kunne advares ved at tænde en bavne dvs. ild på højtliggende steder. Når man besøger kirken kan man se, at døren kan spærres indefra med en tyk bjælke. Man kan også se huller oppe under taget, hvor der kan have gået en vægtergang dvs. en slags altan hele vejen rundt. I middelalderen var taget fladt – det var først i 1600 tallet at man byggede det spidse tag på.

Kirken har tre etager: 1. Her er kirkerummet med en tilbygning der rummer kor og apsis. I dette er alteret. 2. En etage, der kan have været brugt til at opbevare forsyninger og 3. En etage, der kan være brugt til en vagtstyrke. I muren er der åbninger, så man har kunnet hejse forsyninger op. Der er ikke nogle kirkeklokker i kirken – de hænger udenfor i et selvstændigt klokkehus. Kirken er viet til den samme skytshelgen som kirken i Lund nemlig Sct. Laurentius – deraf navnet – lars.

Hvis kirken har været brugt til at opbevare forsyninger har disse været skatter, som bønder i Østerlars sogn skulle betale til ærkebispen i Lund. Man kan forestille sig, at de har ligget der inden de blev transporteret op til Hammershus. Senere kunne noget af det blive sendt videre til Skåne via Hammerhus´havn: Hammerhavnen el. Sænehavn som den også hedder.
 

Grundplan for Østerlars rundkirke, klik for større billede