Bondens huse

Når vi skal finde ud af, hvordan bondens huse var bygget og indrettet må vi til at grave i jorden på steder, hvor vi ved at der længe har ligget en landsby. Alt det, der er over jorden er for længst enten brændt eller rådnet væk.

Huset bonden og hans familie boede i kunne være ret stort omkring 20 gange 8 meter. Væggene kunne enten være af helt af træ – det kalder vi et bulhus. Men efterhånden som der blev mangel på træ har man nøjedes med at bygge et skelet af træ og så klaske ler imellem skelettet. Det kalder vi for et bindingsværkshus.

Taget var oftest af strå eller tagrør som vokser i moser. Men det kunne også være lavet af træplanker, bark eller tang – alt efter hvad der var nemmest at få fat i. Der var flere rum i huset men de vigtigste var nok stegerset, hvor maden blev tilberedt. På Bornholms Middelaldercenter er stegerset placeret i den nordlige ende af huset. Selve ildstedet er et rum for sig selv – det har form som en stor emhætte. Inde i denne er der bygget ildbænke op, så man har den åbne ild i knæhøjde.

Der er også en bageovn, som er bygget ind i opholdsstuen/soveværelset, så man kunne udnytte varmen. Der var ikke mange møbler i bondens stue: et stort bord og nogle faste bænke. Sengene var forede med halm og flere personer sov sammen – både fordi der ikke var så meget plads og for at holde varmen.