Mange håndværksfag

Der var mange forskellige håndværksfag i middelalderen. Murerne byggede de riges huse: stenhusene eller kirker. tømrerne byggede tagkonstruktionen på stenhusene eller mindre træhuse. De kunne også bygge træskelettet til et bindingsværkshus eller gulve i begge typer huse.

Mange andre håndværk
Op gennem middelalderen var der mange håndværkere, der specialiserede sig. De gjorde sig altså dygtigere i opgaver, som folk især i byerne efterspurgte. Det kunne være en smed, som kun lavede låse. Det kunne være en våbensmed. Gryde – og kandestøberne lavede forskellige gryder og kander til brug i husholdningen.

En særlig støber var bronzestøberen, som både lavede luksusting af bronze og messing til de rige familier eller klokkestøberen, som støbte de tunge klokker til kirkerne.

Andre smede der specialiserede sig var guld – og sølvsmedene som lavede luksusting f.eks.smykker, udsmykning af våben, kander og fade m.m.
Og så var der de håndværkere, der lavede folks tøj. Der var væverne, skrædderne og skomagerne. Videre var der de håndværkere, som solgte maden i byen f.eks. slagteren og bageren.

Middelalderen var altså en tid med et virvar af håndværkere, som lavede ting vi i dag især får leveret fra fabrikker.
 

Bornholms Middelaldercenter * Skoletjenesten
Stangevej 1, Østerlars * 3760 Gudhjem * Tlf. 5649 8319