Hansekoggen

Når Hansestæderne havde så stor succes med at handle og transportere varer på Østersøen var det fordi de brugte et træskib som man kaldte ”en kogge”.

Mens man i vikingetiden anvende vikingeskibet, som er langt, smalt og godt sejlende, udviklede man i starten af Middelalderen et træskib som var meget tungere og det sejlede også dårligere. Men til gengæld kunne det laste ti gange så meget som vikingeskibet og dermed transportere langt flere varer på en gang.

Begge skibene var bygget af træ men vikingeskibet var klinkbygget dvs. at plankerne lå lidt over hinanden. På den måde fik man en smal bund. som fik skibet til at sejle hurtigt. Koggens planker lå ved siden af hinanden – på den måde kunne man lave bunden både dybere og bredere så der var mere plads til lasten.

Der var også en anden vigtig forskel på de to skibstyper:
Vikingeskibet havde en bund og lethed, som gjorde at man kunne trække det op på stranden. Koggen derimod var både for tung og stak dybere. Den krævede en havn. Hvis man ikke havde en havn, måtte koggen ligge på red dvs. for anker uden for byen.

Læs mere om Hansekogge her...


Kogge, klik for større billede

Billeder fra www.kalkmalerier.dk