Danmark og Gotland

På Gotland står en runesten med denne tekst:” Botmund og Gunnvar, de rejste stenen … gård og sydpå drev skindhandel. Og han døde på Ulvshale..."

Uvlshale ligger på Møn og stenen fortæller altså, at gotlændingene har handlet vestpå med danskerne. Uvlshale ligger på vejen til Hedeby, som var en vigtig handelsby i vikingetiden. Kontakten mellem Gotland og Danmark fortsatte ind i Middelalderen og vi ved at kong Valdemar I gav danske købmænd lov til at danne et Knudsgilde på Gotland i 1170.

Forholdet mellem Gotland og Danmark var ikke kun fredeligt. Gotland var på grund af sin placering vigtig for at kontrollere handelen på Østersøen. Både den danske og svenske konge samt Hansestæderne var derfor interesserede i at have kontrollen med øen.

Den danske kong Valdemar (Atterdag) angreb i juli 1361 Gotland og uden for Visby mødte hans professionelle hær den gotlandske bondehær. Slaget blev et voldsomt nederlag for gotlændingene – nærmest en nedslagtning.

Efter sejren måtte de gotlandske købmænd betale en stor bod til kongen.
Dette slag var kun en del af en meget urolig tid med en lang magtkamp om hvem der kunne kræve skat af handelen i området.
Se større kort, klik på billedet

Kildehenvisning, se her

Se også Medeltidsveckan

Bornholms Middelaldercenter * Skoletjenesten
Stangevej 1, Østerlars * 3760 Gudhjem * Tlf. 5649 8319