Skole

På billedet ser du til venstre Jomfru Maria med Jesusbarnet i en skole. Tre elever er travlt optaget af skolearbejdet mens læreren står og vogter på, om de gør arbejdet godt nok. Hvis han ikke var tilfreds kunne han straffe enten med riset i venstre hånd eller ferlen i hans højre hånd.

Hvordan mon det var at være barn i middelalderen? Vi ved at man så anderledes på børn i middelalderen, end man gør i dag. Barndommen var ikke som i dag en periode, hvor barnet fik lov til at være sig selv og leve adskilt fra det forældrene lavede. For de fleste børn – bønderbørnene – var børnene tidligt en vigtig del af arbejdet på gården.

De lidt større børn kunne passe de helt små, så moderen kunne passe husholdningen. De større børn deltog i arbejdet: pigerne kunne hente vand, deltage i madlavningen, væve, sy osv. Drengene kunne tidligt hjælpe til med først at passe de mindre dyr f.eks. ænder og gæs. Senere kunne de være hyrdedrenge for fårene eller hjælpe til med arbejdet i marken.

De få mere riges børn kunne gå i skole f.eks. på klostre. Senere dvs. i 12 års alderen kunne de blive sendt i pleje hos en anden rig familie for at blive lært op til at styre en gård og til at kæmpe. Pigerne blev lært op til at styre en husholdning med mange mennesker.


Billede fra www.kalkmalerier.dk klik for større billede

Billede fra www.kalkmalerier.dk

Bornholms Middelaldercenter * Skoletjenesten
Stangevej 1, Østerlars * 3760 Gudhjem * Tlf. 5649 8319