Middelaldermusik

Middelaldermennesket lærte musikken at kende både i kirken og uden for dens liv på gader, torve og markedspladser samt fester. Musikken var i kirken især knyttet til sang, som selvfølgelig handlede den kristne tro. Især var den gregorianske kirkesang almindelig i de store kirker.

Den musik, man kunne møde uden for kirken, kunne både være musik til sang og musik, man dansede til f.eks. en kædedans. Her er der en forsanger, som synger en historie og de dansende synger så et omkvæd. Imens kunne man så spille til på et eller flere af middelalderens instrumenter. Der var flere forskellige slags strengeinstrumenter f.eks. en lyre eller en rebec, der var fløjter f.eks. blokfløjter eller benfløjter samt andre blæseinstrumenter f.eks. sækkerpibe eller skalmeje.

Musikken blev tit udført af omvandrende gøglere eller legere, som drog rundt til markeder eller til stormandsgårde for at underholde. Man vidste, hvor og hvornår der var store markeder, f.eks. sildemarkederne i Skanør i efteråret eller også havde man lavet aftale med en stormand om at underholde ved et bryllup eller en høstfest.

Hvis du klikker på billederne kan du høre sang og spil til en kædedans.


Middelaldermusik, klik for større billede

Middelaldersang, klik for større billede

Billeder fra www.kalkmalerier.dk