Håndværket

En håndværker laver et stykke arbejde på bestilling. Det kan være at bygge et hus, at smede en lysestage, at forme og brænde en krukke eller sy en dragt. De fleste varer vi køber i dag er lavet på en fabrik. Vi kender altså ikke de mennesker, der har lavet varen. Sådan var det ikke i middelalderen. Her udgjorde håndværkerne en del af byens borgere og man kunne så bestille varen lige som man ville have den.

De forskellige håndværk er udviklet over lang tid. Man må forestille sig, at der i slutningen af vikingetiden og begyndelsen af middelalderen var folk, der fandt ud af at de var bedre til noget håndværk end f.eks. at dyrke jorden.

Da der så kommer flere håndværkere med samme fag i byerne, finder de ud af at slutte sig sammen i et håndværkerlav. På den måde kunne de sikre, at der ikke kom for mange håndværkere i den samme by end at alle kunne leve af deres arbejde. De fandt også ud af, man for at blive medlem af håndværkerskråen skulle stå i lære og aflægge en prøve for de andre håndværkere, inden man blev selvstændig.

Mens man stod i lære, levede man som en del af en mesters husstand – man fik kost og logi og gjorde man fejl kunne man straffes lige som mesters børn.

I modsætning til købmanden måtte håndværkerne kun sælge sine egne varer.


Bredbil, klik for større billede

Håndværker i middelalderen, klik for større billede

Bornholms Middelaldercenter * Skoletjenesten
Stangevej 1, Østerlars * 3760 Gudhjem * Tlf. 5649 8319