Stuehuset

Stormandsgårdens stuehus på Bornholms Middelaldercenter er gårdens fineste og bedst indrettede hus. Det er bygget som bulhus forneden med tykke vandret liggende planker. Oven på det er væggen så lavet af bindingsværk dvs. en træramme, som er fyldt op først med pileflet og bagefter med ler. Taget af lavet af tagrør.

Vi ved ikke ret meget om hvordan rumindretningen har været i stuehuset fordi vi ikke har nogle fund, der kan fortælle os det. Vi må derfor gætte på, at der har været et soverum og en sal, hvor stormanden har kunnet modtage besøgende og bespise dem. Når det ikke har været besøg kunne man så bruge rummet til praktiske ting for kvinderne som at sy, brodere, spinde og anden husflid.

For at imponere sine gæster har stormanden fået lagt et flot gulv af brændte og glaserede lerfliser. Stolperne, der holder taget, har udskårne figurer og i rummet står også store egetræskister med familiens tøj og forskelligt husgeråd. I den ende kan vi forestille os, at stormanden og hans frue har siddet. I den anden ende af salen er der en åben kamin som sørgede for varme i rummet. Væggene kunne være malede og for at holde på varmen kunne man også have hængt vævede tæpper op på væggene.

I den sydlige ende af huset går man et par trin ned til et soverum, hvor stormandens familie kan have sovet. Her står en himmelseng og i et hjørne en pottekakkelovn, som man fyrede i fra den åbne kamin. Dette rum kan have været brugt af familien til daglig.

Tjenestefolkene kunne så have ligget på loftet hvor der også kan have været lagerrum til korn, røgede og saltede madvarer m.m.
 

Bornholms Middelaldercenter * Skoletjenesten
Stangevej 1, Østerlars * 3760 Gudhjem * Tlf. 5649 8319