Hammershus

Hammershus var ærkebiskoppen af Lunds borg og ligger den dag i dag på det nordligste Bornholm. Borgen er et meget godt eksempel på, at ærkebiskoppen i middelalderen ikke kun beskæftigede sig med udbrede troen, men i høj grad også var en magtperson, som blandede sig hvordan og hvad kongen bestemte.

Biskoppen bestemte over den jord, som kirken ejede i sit stift og han bestemte dermed også over, hvordan de bønder levede, som boede på og dyrkede jorden.

Lige som kongens borge var bygget både som forsvar og som symbol på hans magt, var biskoppens borg på Bornholm også bygget med de samme funktioner.

På Hammershus lå der både kontorer, som administrerede biskoppens magt på øen, der var en kaserne til biskoppens soldater og bolig til biskoppens foged. Der var også en kirke, stalde til heste og køer og en stor magasinbygning, hvor de skatter, som bønderne skulle aflevere, blev opbevaret.

Kongen havde også en borg på Bornholm: Lilleborg. Den lå inde på øen på grænsen mellem Vestre og Østre Herred. Vestre Herred var kongens og da biskoppen i 1259 lå i strid med kongen, lod han nogle lejesoldater fra nordtyskland ødelægge den. Kongen klagede til Paven.
 

Hammershus, klik for større billede